Antioxidanten

Wat zijn antioxidanten?
Dit is een groep van vitamines, mineralen, aminozuren, enzymen en kruidenextracten die de vorming van vrije radicalen in het lichaam tegengaan. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen (zoals roken, straling (UV, radioactieve straling, zonnestraling), milieuverontreiniging), die in verband worden gebracht met meer dan 200 degeneratieve aandoeningen, waaronder aderverkalking, hartinfarct, beroerte, kanker, artritis en dementie. En deze lijst wordt met de regelmaat van de klok verder uitgebreid. Bovendien wijzen wetenschappers nadrukkelijk in de richting van deze kwaadaardige elementen als veroorzakers van vroegtijdige veroudering.

Wat zijn vrije radicalen?
Vrije radicalen worden in kleine hoeveelheden door het lichaam aangemaakt. Als onderdeel van het afweersysteem vallen zij bacteriën en virussen aan die de gezondheid bedreigen. Voorts helpen zij bij de productie van hormonen en activeren zij enzymen. Tot zover is er dus helemaal niets mis met vrije radicalen. Anders wordt het als zij explosief in het lichaam gaan toenemen. Dan gaan vrije radicalen plotseling geheel ongecontroleerd de cellen, weefsels en organen van het lichaam aanvallen. Moderne voedingsmiddelen bevatten te weinig antioxidanten om dit ontspoorde vernietigingsleger in toom te houden. Met een uitgebalanceerd antioxidantencomplex kunt u zich wapenen tegen de schadelijke werking van vrije radicalen in het lichaam. Deze beschermende stoffen binden vrije radicalen, zodat ze geneutraliseerd worden en dus geen schade meer in uw lichaam kunnen aanrichten.

Vrije radicalen en het milieu
Uw lichaam staat dagelijks bloot aan vele duizenden stoffen die de groei van vrije radicalen in uw lichaam aanwakkeren. Zo bevat de zuurstof die u inademt ook de chemische stoffen van uitlaatgassen, smog, sigarettenrook, bestrijdingsmiddelen en schoonmaakmiddelen. Op een normale, zonnige dag kan er in een liter lucht maar liefst een biljoen vrije radicalen zitten. Zuurstof wordt dan ook wel eens als regelrecht vergif omschreven! Maar ook lichaamsvreemde stoffen in voeding, alcohol, medicamenten en zonlicht kunnen de toename van vrije radicalen in uw lichaam bevorderen.
Stress en zware lichamelijke inspanningen geven een soortgelijke effect.

Vrije radicalen: explosieve atomen
Een atoom bevat normaal gesproken twee neutronen die aan elkaar gebonden zijn. Dit vormt een stabiele chemische formatie die geen schade in uw lichaam kan aanrichten. Vrije radicalen zijn atomen die slechts één neutron hebben. Zij hebben dus een bevestigingspunt vrij, die als een grijpgrage klauw willekeurige atomen en moleculen vastgrijpt. Er vindt vervolgens een chemische reactie plaats die uitmondt in een explosie. Daarbij kunnen de cellen in de directe omgeving onherstelbaar beschadigd raken. Dit wordt oxidatie genoemd. Dit verschijnsel ziet u in het dagelijks leven overal om u heen met alledaagse producten. Het is namelijk te vergelijken met het ranzig worden van boter, het roesten van een auto en het bruin worden van een geschilde appel.

Vroegtijdige veroudering en welvaartsziekten
Elke vrije radicaal bestaat slechts een fractie van een seconde. In die korte tijd kunnen zij echter enorme schade in uw lichaam aanrichten. Door de explosie kunnen bijvoorbeeld de DNA-moleculen beschadigd raken, waardoor de genetische codering van eiwitten wordt veranderd. Dit kan de productie van kankercellen in werking stellen. Ook de cellen van de organen en bloedvaten zijn een geliefkoosd doelwit van vrije radicalen. Dit kan leiden tot ouderdomskwalen, zoals hart- en vaatziekten, dementie en artritis. Voorts is het mogelijk dat vrije radicalen hun agressie botvieren op het bindweefsel van uw huid. Deze verliest daardoor haar elasticiteit, waardoor zich gemakkelijk rimpeltjes kunnen vormen. Vrije radicalen versnellen dus ook het biologische verouderingsproces.

Wat moet een goed antioxidantencomplex bevatten?
De basis van een goed antioxidantencomplex wordt gevormd door vitamine A, eventueel in de vorm van bètacaroteen, vitamine C en vitamine E plus de mineralen selenium en zink. Een goede aanvulling uit de kruidenhoek is: Canadese geelwortel, druivenpitten, ginkgo biloba, knoflook, mariadistel en groene thee. De aminozuren cysteïne, glutamine en glycine vormen samen met het mineraal selenium de kern van het enzym glutathionperoxidase. Dit is een antioxidant die in de voorste linies opereert in de strijd tegen vrije radicalen. Ook het co-enzym Q10 staat bekend als een krachtige antioxidant.