Enzymen

Wat zijn enzymen?
Het leven van de mens wordt gecontroleerd door honderdduizenden biochemische processen, die zich continu in het lichaam afspelen. Daarbij spelen enzymen een belangrijke rol. Dit zijn speciale eiwitten die gevormd worden in de cellen en een chemische reactie tussen bepaalde stoffen mogelijk maken. Elk enzym verricht een specialistische functie in het lichaam. Het is dus niet zo, dat het ene enzym de taak van een ander enzym kan overnemen. Enzymen zorgen o.a. voor een goede stofwisseling in de hersenen, het vrijmaken van energie in de cellen en de groei en reparatie van weefsels, organen en cellen. Daarnaast nemen zij ook de rol van antioxidanten op zich. Ze zetten namelijk schadelijke stoffen om in ongevaarlijke substanties die beter door het lichaam uitgescheiden kunnen worden.

Enzymen en de spijsvertering
De meest bekende enzymen zijn de spijsverteringsenzymen. Deze zijn actief in de maag, darmen, lever, galblaas en alvleesklier. Spijsverteringsenzymen staan de laatste tijd volop in de belangstelling. Zonder de aanwezigheid van voldoende enzymen in het spijsverteringstraject kunnen minder voedingsstoffen worden afgebroken tot kleine moleculen, die gemakkelijk de darmwand kunnen passeren. Dit kan leiden tot o.a. een chronisch gebrek aan vitamines en mineralen. Bovendien heeft een tekort aan spijsverteringsenzymen een slechte vertering van vetten en koolhydraten tot gevolg. Dit kan leiden tot overgewicht, diarree, opgeblazen gevoel, winderigheid, verstopping en een onregelmatige stoelgang.

Waar zitten ze in?
Bijzonder rijk aan spijsverteringsenzymen zijn avocado, papaja, ananas, banaan en mango. De meest waardevolle bron is spruitjes.

Alle Enzymen op een rijtje:

Amylase

Is verantwoordelijk voor de splitsing van koolhydraten.

Betaïne HCL 

De maagklieren produceren diverse enzymen die nodig zijn voor de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten. De belangrijkste daarvan is betaïne HCL. Dit enzym wordt aangemaakt, zodra er vetten en koolhydraten in de maag arriveren. Bij een overconsumptie van vetten en koolhydraten, een overvloedig eetpatroon en stress neemt de concentratie betaïne HCL in het maagzuur af. Het gevolg daarvan is, dat vetten en koolhydraten niet optimaal in de maag afgebroken kunnen worden. Dit leidt tot wisselende spijsverteringsstoornissen. Een verminderde aanmaak van betaïne HCL wordt ook in verband gebracht met botontkalking en bloedarmoede. De opname van calcium en ijzer neemt in deze situatie namelijk drastisch af. Bij meer dan de helft van de mensen met galstenen is het maagzuur opvallend arm aan betaïne HCL. Hetzelfde geldt voor mensen die last hebben van psoriasis, eczeem en voedselallergie. Het gebruik van een betaïne HCL supplement wordt aanbevolen aan iedereen van 50 jaar en ouder. Vanaf die leeftijd neemt de lichaamseigen productie van dit enzym immers geleidelijk af.

Bromelaïne

Dit plantaardige enzym dat vooral in ananas zit - bevordert de vertering van vetten en koolhydraten. Bromelaïne doet echter meer voor uw gezondheid. Het heeft een ontstekingsremmende werking op artritis en biedt preventie tegen hart- en vaatziekten. Dit enzym helpt immers plaquevorming tegen de vaatwanden en klontering van het bloed te voorkomen.

Lipase  

Dit enzym is nodig voor een goede vertering van vetten. Lipase splitst vetten in glycerol en vetzuren.

Protease  

Helpt bij de splitsing van eiwitten.

Papaïne  

Dit plantaardige enzym dat vooral in papaja zit - helpt bij de omzetting van eiwitten in aminozuren en stimuleert de werking van de maag.