Acht goede redenen om te ontbijten

Een goed ontbijt is het halve werk. Met het ontbijt leg je een basis voor de rest van de dag. Het voorkomt dat je later op de dag doorslaat en te veel gaat eten. Zorg er daarom voor dat je ontbijt al veel van de belangrijkste voedingsstoffen bevat.
Een gezond ontbijt bevat:

Een drank omdat je lichaam elke dag behoefte heeft aan 1,5 liter vocht: bij voorkeur water, maar ook koffie of thee.
Een graanproduct dat zorgt voor broodnodige energie, vitaminen en mineralen. Kies bij voorkeur bruine of volkoren broodsoorten omdat zij meer vezels bevatten. Vers knapperig brood is heerlijk, getoast kan ook. Een lekkere afwisseling is een kommetje ontbijtgranen met melk of yoghurt.
Een stuk vers fruit als geheel, als beleg of door een kommetje yoghurt of kwark.
Een zuivelproduct (melk, (drink)yoghurt, kaas) mag 's morgens niet ontbreken als we weten dat we dagelijks 3 tot 4 glazen melk of melkproduct en 1 tot 2 sneetjes kaas nodig hebben in onze strijd tegen osteoporose (botontkalking). Magere en halfvolle zuivelproducten bevatten evenveel calcium als de volle varianten.
Of: gemengd fruit in een yoghurtdrank, deze kun je ook prima als 10-uurtje nemen in plaats van bij het ontbijt.
Een mespuntje margarine boter of halvarine op het brood is in het algemeen onmisbaar vanwege de vetoplosbare vitaminen (vooral A en D) en essentiële vetzuren.

Eventueel kun je ook alléén fruit of yoghurt bij het ontbijt eten. Dan kun je de andere voedingsmiddelen om 10.00 nemen zoals bijvoorbeeld een of meer crackers met kaas en een glas melk. Zo ben je toch verzekerd van alle voedingsstoffen maar je spreidt ze over de ochtend.

Als ontbijten niet wil lukken:
Drink meteen na het opstaan een glas water. Dit stimuleert de eetlust.
Begin met de dagelijkse badkameractiviteiten of doe wat lichaamsoefeningen.
Maak er een gewoonte van 's avonds niet al te uitgebreid te eten. De kans is dan groter dat je 's morgens een gezonde trek hebt.
Zet de wekker een half uur vroeger. Zo gun je ook je eetlust de tijd om rustig wakker te worden.
Slaag je er ondanks alle tips niet in 's morgens te ontbijten, tracht dan in een gezond 10-uurtje te voorzien (bijv. fruit, een melkproduct, enkele volkoren crackers, een sneetje müslibrood).

8 goede redenen om voortaan elke dag te ontbijten.

1. Na de nachtrust heb je 8 tot 12 uren niets meer gegeten. Bijtanken is noodzakelijk om die dag goed te kunnen presteren.

2. Een goed ontbijt leidt tot een verhoogde productiviteit, betere studieprestaties en minder arbeidsongevallen.

3. Een goed ontbijt staat borg voor een goede verdeling van de energie en de nodige voedingsstoffen over de dag. Zo loop je minder kans op voedingstekorten die je moe, prikkelbaar en lusteloos maken.

4. Als je 's morgens niet eet, heb je de neiging om later op de dag teveel te eten of de twee andere maaltijden uit te breiden. Een zwaar middagmaal vermindert je concentratie in de middag Een overdadig avondmaal kan gemakkelijk een overschot aan calorieën leveren die in de vorm van vetreserves worden opgeslagen.

5. Een goed ontbijt vermindert de drang naar snoepen om je over de appelflauwte van 11 uur heen te helpen. Als je 's morgens niet eet met de bedoeling te vermageren, dan kun je dus wel eens bedrogen uitkomen. Met snoeprepen en andere zoetigheden krijg je vooral calorieën binnen en weinig of geen essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels.

6. Broodmaaltijden, en het ontbijt in het bijzonder, brengen relatief het meest complexe koolhydraten (zetmeel) aan, onze meest gezonde energieleveranciers. Warme maaltijden brengen in het algemeen meer vet aan.

7. Met het gezin of je partner ontbijten verhoogt de gezelligheid en verstevigt de onderlinge band.

8. Het is beter voor de lijn én je gezondheid om meerdere porties op een dag te eten dan alles in een of twee maaltijden te stoppen. Het voorkomt dat je lichaam te zuinig gaat verbranden en het verzekert je van de regelmatige toevoer van essentiële voedingsstoffen. Door te ontbijten maak je hiermee een goede start.