• Sportletsels

    Door de juiste preventieve maatregelen te nemen kunnen tot 80 % van alle sportletsels voorkomen worden.

  • Sportletsel
    Zoals elke activiteit houdt sportbeoefening ook risico’s in op sportongevallen en sportletsels. Deze negatieve zijde van sporten weegt niet op tegen alle positieve invloeden ervan, door regelmatig te sporten vermijd je zelfs sportletsels.

    Wat zijn de oorzaken van sportletsels?
    Een combinatie van factoren, die zowel met de individuele sporter als met de omgeving te maken hebben, liggen aan de basis van het ontstaan van sportletsels.

    Enkele voorbeelden van persoonsgebonden factoren zijn: leeftijd, lichaamsbouw, trainingstoestand, vroeger opgelopen letsel, leefwijze
    Omgevingsfactoren kunnen ook een invloed hebben bijvoorbeeld spelregels, sportschoeisel, spelmateriaal, beschermingsmateriaal

    Kortom als je vergeet op te warmen of af te koelen, je beschermingsmateriaal niet draagt, je sportmateriaal verkeerd gebruikt dan ben je kandidaat voor een sportletsel.

  • 12 geboden om veilig te sporten
  • Gebod 1: Kies de sport die je ligt
    Vooraleer je begint te sporten, moet je weten wat je lichaam aankan. Sporten stelt immers bepaalde eisen aan het lichaam. Jonge sporters zijn extra kwetsbaar omdat hun lichaam nog in volle ontwikkeling is. Je kan je eigen fitheid of algemene fysieke conditie bepalen aan de hand van een aantal testen.

    Gebod 2: Sporten, je arts heeft ook iets te zeggen
    Het is niet gemakkelijk proberen uit te maken of je lichamelijk geschikt bent voor sportbeoefening in het algemeen of voor een welbepaalde sport. Maak een afspraak met je huisarts (sportarts) voor een sportmedisch onderzoek en sportadvies. Een goed sportmedisch onderzoek bestaat uit minimum 3 stappen:
    - een algemene medische bevraging;
    - enkele eenvoudige metingen (o.a. hartslag en ademhaling);
    - een algemeen lichamelijk onderzoek.
    In bepaalde gevallen wordt ook een inspanningsproef afgenomen.

    Gebod 3: Toch gekwetst? Volledige genezing is je beste verzekering
    Al voel je niets meer, respecteer de herstel- en rustperiode die de arts je heeft opgelegd, hoe graag je ook opnieuw wil sporten. Een volledig herstel is de beste manier om een nieuw sportletsel te voorkomen. Geef aandacht aan volgende punten:
    - besteed aandacht aan elke kwetsuur;
    - laat de diagnose over aan een arts;
    - respecteer de opgelegde wachttijd;
    - werk aan een aangepaste revalidatie.
    Zorg dat je enkele belangrijke handelingen van eerste hulp bij sport onder de knie hebt.

    Gebod 4: De regels maken het spel. Respecteer ze
    Spelregels zijn ontworpen om het spel of de competitie vlot en veilig te doen verlopen. Het niet-naleven van deze regels of zelfs opzettelijk overtreden, vergroot het risico op een letsel.

    Gebod 5: Blijf kalm in het heetst van de strijd
    Bij het sporten kom je in contact met mede- en tegenspelers, scheidsrechters, trainers, supporters... Tussen die mensen moet sportiviteit en respect de voornaamste drijfveer blijven. Maak geen opzettelijke fouten, daag niet uit en blijf fair. Laat je niet opjutten door andere spelers, door supporters of door familie.

    Gebod 6: De scheidsrechter is de baas op het veld
    De scheidsrechter leidt het spel. Hij zorgt ervoor dat de regels nageleefd worden. Doe je dit niet, dan stel je jezelf en je medespelers bloot aan sportletsels. Hou je steeds aan zijn beslissingen.

    Gebod 7: Een uitrusting voor elke sport, gebruik de juiste
    Het belangrijkste onderdeel van de sportuitrusting is, bij de meeste sporten, de schoen. Een goede schoen is daarom een goede investering.
    Eigenschappen:
    - een goede pasvorm hebben;
    - goede stabiliteit bieden;
    - goede schokdemping hebben;
    - van goede kwaliteit zijn.
    Kleding moet aangepast zijn aan de eisen van de sport en moet gemakkelijk draagbaar en praktisch zijn.

    Gebod 8: Beschermers zijn je schokbrekers, draag ze
    Beschermingsmateriaal kan zonder twijfel letsels voorkomen. Ze dienen niet om er harder tegen aan te gaan. Draag het ook op training, ook als het niet verplicht wordt. Draag beschermers die goed passen, zodat ze niet hinderen bij het sporten.

    Gebod 9: Je sportmateriaal moet veilig blijven. Onderhoud het!
    Je sportmateriaal mag nog zo veilig zijn, het kan echt gevaarlijk worden als je het niet goed onderhoudt. Controleer het materiaal vooraleer je het gaat gebruiken. Sportmateriaal moet op tijd vervangen worden. Versleten spullen verhogen de risico's.

    Gebod 10: Maak je spieren wakker, warm je op
    Zowel met een degelijke opwarming als met een goede afkoeling vermijd je heel wat blessures. Voor de opwarming en de afkoeling kan je stretchingoefeningen doen. Opwarmen stimuleert de bloedsomloop en bereidt je lichaam voor op een inspanning. Na het sporten brengt een afkoeling je lichaam geleidelijk van inspannings- naar rustniveau.

    Gebod 11: Elke leeftijd en niveau heeft zijn aangepaste training
    Raadpleeg de trainer om een evenwichtig trainingsschema op te stellen. Hij zal rekening houden met je leeftijd, je trainingsmogelijkheden, je lichamelijke conditie met de basiseigenschappen uithouding, kracht, lenigheid, snelheid en coördinatie. Hoe beter de trainingsopbouw, hoe beter de conditie. Geef ook aandacht aan de onzichtbare training: een gezonde voeding, voldoende drinken, rust en hygiëne

    Gebod 12: Een goede techniek is de beste tactiek
    Hoe beter je een bepaalde techniek onder de knie hebt, hoe veiliger je kan sporten. Door verkeerde bewegingen kan je o.a. je spieren overbelasten. Je vermijdt er gevaarlijke contacten mee met spelers, het veld, het materiaal... Leer van bij het begin de juiste techniek (bij gediplomeerde trainers). Veel oefenen is de enige manier om je de techniek volledig eigen te maken.